Захтев да се свечано обележи 810. годишњица смрти Стефана Немање

Удружење грађана Рас Нови Пазар; Омладинска 44;
36 300 Нови Пазар; Tel. (020) 312 996

ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ господину Борису Тадићу,
БЕОГРАД, Андрићев венац 1
ПРЕДМЕТ:Захтев да се свечано обележи 810. годишњица смрти Стефана Немање

        Велики жупан Стефан Немања је најзначајнија личност српске историје, јер је створио српску државу и , слободно можемо рећи, српску нацију.
         Нејасно је и неразумно зашто га је српски народ толико запоставио, да је скоро заборављен.
       Најзначајнији простор историје Србије је простор на коме се простирала Немањићка држава. А то су Косово и Метохија и Рашка област. Косово и Ме-тохија су скоро изгубљени, а Рашка област опасно клизи према тзв муслиманској федерацији. Огромна рашанска цивилизација је  занемарена супротно истицањем оскудне турске баштине, игнорише се све што је достигнуће Немањићке Рашке. Удружење РАС са веома малом снагом упорно настоји да Немањићку баштину отргне заборава. Поред културне манифестације НЕМАЊИН ДЕЖЕВСКИ САБОР, БИСТЕ СТЕФАНА НЕМАЊЕ, Зборника за препород Рашке области, предложили смо господину Емиру Кустурици да сними филм Стефан Немања, а Вама да Дан државности Србије буде везан за Немањићки период српске државе, недопустиво скромно обележавамо годишњицу смрти Стефана Немање, јер немамо услове да је достојно обележимо. Разлози су заиста објективни. Примера ради, седам година локална власт не дозвољава да се у Новом Пазару подигне спомен биста Стефана Немање. Челници те власти су министри у српској Влади. Министарство културе нам 2009. године није дало ни динара, а за Бајрмаске свечаности и слично је дало око 1.500.000 динара.
        Захтевамо од Вас да предузмете потребне активности да се 810. годишњица смрти Стефана Немање достојно обележи. То је заиста обавеза првенствено Председника Србије, а не неког удружења.
       Усрдно Вас молимо да бар погледате ЦД Немањиног дежевског сабора, а одлучите како хоћете. Ми с правом имамо своје мишљење о целопроблематици.
           

                                                                     
С поштовањем,
др Добросав Никодиновић

  

Постави коментар